projectes <<

/// Casa a Santa Maria, Mallorca.

Autors: Carles Marquès Barceló i Toni Ferrari Gual, arquitectes.
Col·laboradors: Isabel Quirós Villegas i Jaume Ramis Mestre, arquitectes.
Projecte en procés 2022-2023.

El projecte vol donar una solució a la manera de viure actual en la casa urbana entre mitgeres. És una tipologia molt comuna als cascs dels pobles i ciutats de Mallorca. Originalment, els habitatges ocupaven tot l’aiguavés del carrer i la porta d’accés estava centrada, havent de travessar els espais principals per arribar al corral posterior. Actualment, els nous habitatges solen incorporar garatges a façana, provocant un important sacrifici d’espai habitable, que preteníem evitar.

La casa es desenvolupa envoltant el pati del darrere, cap al qual tots els espais comuns, cuina, estar, estudi s’obren directament. D’aquesta manera introduïm la frescor del jardí als espais interiors. D’altra banda, afegim un segon pati a l’entrada, adossat a la mitgera, que té com a funció il·luminar, ventilar i donar intimitat. Aquest lloc exterior permet deixar la bici, el cotxe i posar testos plens de flors. Fa la transició entre el carrer i l’interior de la casa i es converteix en un lloc de gaudi més.

Els dormitoris es situen a la planta superior, amb vista als camps circumdants. L’estudi de la planta baixa és molt polivalent, permetent emprar-lo com a dormitori, sala de jocs o estar.

Recuperem bona part de la construcció preexistent feta de marès, com una capa més del temps. La volem fer conviure amb els nous materials i textures, que són els propis de les arquitectures tradicionals del lloc més els contemporanis: ceràmica, calç, fusta, formigó, alumini.

Tot el disseny del projecte es realitza des de principis d’arquitectura sostenible, recuperant el marès, optimitzant l’orientació solar i la ventilació. Els materials són locals i de baix impacte ambiental. Es preveu instal·lar sistemes actius i plaques solars integrades per aconseguir una casa passiva i de consum gairebé nul.

+info:

>>Casa de madera CLT al Port de Pollença

>>Casa a Es Vivero, Palma

>>IG

Arquitectes obra nova Mallorca projecte casaarquitectura-casa-mallorca-passivhaus-sostenible-microestudi-planta-planoarquitectura casa santa maria mallorcaarquitectura-casa-mallorca-passivhaus-sostenible-microestudi-croquisarquitectura-casa-mallorca-passivhaus-sostenible-microestudi-croquiscasa santa maria mallorca arquitectescasa santa maria mallorca arquitectes