projectes <<

/// Casa de fusta CLT al Port de Pollença, Mallorca.

Autors: Carles Marquès Barceló i Toni Ferrari Gual, arquitectes.
Col·laboradors: Jaume Ramis Mestre, arquitecte.
Promotor: Particular.
Projecte d'arquitectura en procés, 2023.

Aquest habitatge entre mitgeres ha de ser un edifici de consum energètic gairebé nul, amb estructura de panells de fusta contralaminada CLT (Cross Laminated Timber) i amb un cost de construcció contingut. Un sistema de molt baixa emissió de CO2 que juntament amb el disseny passiu permetran complir amb aquestes primeres premisses.

Es situa al casc del Port de Pollença, originalment format per solars estrets poblats per habitatges populars d’una o dues plantes. Les darreres dècades ha entrat en procés de densificació i creixement vertical. La nova edificació vol trobar l’equilibri entre el creixement vertical i el caràcter domèstic del nucli urbà original.

La façana nord, al carrer principal d’accés al nucli és més urbana i tancada, seguint l’esquema tradicional de tres obertures per planta. D’aquesta manera ajuda a controlar les pèrdues de calor, el renou i la intimitat. A sud, just al contrari, tenim una façana cap al pati, amb obertures majors que permeten captar el sol a l’hivern. Aquesta pell s’obre bolcant cap a l’exterior la vida interior de la casa .

La necessitat de créixer en alçada demanava unes escales ben il·luminades i alegres. D’aquesta manera uneixen còmodament la zona de d’estar-menjador-cuina-pati de la planta baixa amb l’estudi-taller i terrat amb vistes del darrer nivell. Es potencia al màxim l’espai interior en un solar contingut. Per aquesta raó es dona continuïtat entre estances, deixant les façanes lliures i donant lloc a espais més diàfans, lluminosos i oberts. Els terrats i galeries exteriors s’entenen sempre com a ampliacions de les estances interiors i a la vegada actuen com a reguladors de la llum i climàtics.

+ info:

Construïr amb CLT

Projecte de Casa de fusta CLT a Marratxí

casa clt mallorca arquitecturacasa clt mallorca arquitectura