projectes <<

/// Casa a Es Vivero, Palma, Mallorca.

Autors: Carles Marquès Barceló i Toni Ferrari Gual, arquitectes.
Col·laboradors: Jaume Ramis Mestre, arquitecte.
Promotor: Particular.
En procés, 2023.

Aquest és un projecte d’habitatge on el mínim ha de donar pel màxim. Es troba situat al tradicional i familiar barri de Es Vivero, a Palma. Les cases tradicionals que hi trobam son populars, d’una o dues plantes, i sovint bastits amb senzilles parets de càrrega de tapial. Aquests murs, de terra compactada extreta del propi lloc, eren el sistema més senzill de construcció. Va ser utilitzat des de l’època de la dominació islàmica fins a principis del segle XX. Volem recórrer a aquesta senzillesa constructiva emprant materials ceràmics actuals i un concepte contemporani de la forma d’habitar.

El programa funcional és reduït, de dos dormitoris i en una sola planta, repartit en tres peces. Aquestos tres volums es van situant dins el solar de tal manera que els buits sense edificar es converteixin en patis i jardins per enriquir i ampliar l’habitatge. La zona de dia es vincula al corral i jardí, amb obertures a sud protegides per un parral on es podrà fer vida bona part de l’any. Els dormitoris miren al pati central i ventilen pel carrer, i una peça menor actua de frontissa recollint l’accés i els serveis de la casa.

L’estructura, basada en parets de càrrega paral·leles, està ordenada i modulada amb les bigues dels forjats i les obertures. Aquesta racionalitat facilita molt la construcció i dona una imatge final molt tranquil·la. D’altra banda, es garanteix que quan la família creixi es podrà ampliar tant en horitzontal com en vertical i les potencialitats del lloc queden intactes.

Els materials vistos en brut com el totxo, el formigó i la fusta, donen textura i tonalitat, que la vegetació matisarà amb el temps. Les obertures permeten intencionadament una circulació múltiple per tota la planta, travessant estances i patis. Persianes i parrals i obertures enfrontades garanteixen una bon control solar i ventilació creuada, tan necessaris al clima de Mallorca.

+ Informació:

>>Casa a Santa Maria

>>Casa al Port de Pollença

>>IG

arquitectes mallorca projecte casa a es vivero palmaarquitectes mallorca projecte casa a es vivero palmaarquitectes mallorca projecte casa a es vivero palmaarquitectes mallorca projecte casa a es vivero palmaarquitectes mallorca projecte casa a es vivero palmaarquitectes mallorca projecte casa a es vivero palmaarquitectes mallorca projecte casa a es vivero palma